Изследователи от Чикагския университет са разработили  подобен на хамелеон строителен

...
Изследователи от Чикагския университет са разработили  подобен на хамелеон строителен
Коментари Харесай

Учени създадоха строителен материал-хамелеон

Изследователи от Чикагския университет са създали  подобен на хамелеон строителен материал , който трансформира инфрачервения си цвят и количеството топлота, което гълтам или отделя, според от температурата на заобикалящата среда , написа Юрикалърт.

В горещи дни материалът излъчва до 92 % от съдържащата се в него инфрачервена топлота, което спомага за охлаждането на вътрешността на постройката. 

За разлика от това в студените дни се отделят единствено 7 % от инфрачервената топлота, като това способства постройката да се поддържа топла.

" По създание открихме метод за нискоенергийно отнасяне на постройката като на човек. Добавяте пласт, когато ви е студено, и премахвате пласт, когато ви е горещо. Този тип образован материал ни разрешава да поддържаме температурата в постройката без големи разноски за сила ", споделя ръководителят на проучването По-Чун хсу.

Тайната на материала се крие в специфичен пласт, който може да приема две разнообразни форми: твърда мед, която задържа по-голямата част от инфрачервената топлота, или воден разтвор, който я излъчва. Превключването сред двете форми се реализира посредством дребен електрически разряд. Това влияние води до химическа смяна сред положенията, като медта се отсрочва под формата на тъничък филм или се отделя.

Създаденият материал не гори , а цветът му може да се приспособи към архитектурните приложения. Водната фаза е транспарантна и зад нея може да се сложи съвсем всевъзможен цвят, без това да повлияе на способността й да гълтам инфрачервено излъчване, изясняват откривателите. Те означават също, че температурата, при която се задейства източникът на електрическа енергия и се трансформират свойствата на покритието, може да се контролира от потребителя.

В работата си инженерите разказват първообраз на обшивка за постройка - квадрат с диаметър към 6 сантиметра. За действителни приложения огромен брой от тези топлорегулиращи секции могат да се комбинират в огромни листове, сходни на плочки. Изследването демонстрира, че способността на материала да превключва сред двете положения се резервира даже след 1800 цикъла.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР